Over het dorp
De naam van het dorp, zo kenmerkend als zijn verhaal, ontleent zijn oorsprong aan een ophaalbrug over de Schipsloot naar het drassige land genaamd de Bril, gelegen ten noordwesten van de brug. Deze iconische brug werd later vervangen door een draaibrug over het Hoendiep.
Het Hoendiep, gegraven rond 1650, was eeuwenlang de levensader tussen de stad Groningen en Friesland, tot diep in de jaren dertig van de 20e eeuw. Langs de oevers van dit historische kanaal werd een trekweg aangelegd, later verhard met puin, wat de kiem legde voor een bloeiende bedrijvigheid. In de 19e eeuw sierden talloze pel- en oliemolens de horizon, naast de scheepswerf Barkmeyer en de oprichting van een melkfabriek in 1891, destijds eigendom van het Friese Lijempf tot 1970.
Briltil, ooit beschouwd als de 'Zaanstreek van het Noorden', kende een glorieuze periode met florerende industrieën. De transportbedrijven van Drent en koopman, ontsproten als melkrijders voor de melkfabriek, vonden hun oorsprong in deze vruchtbare bodem. Echter, met de komst van het nieuwe Van Starkenborghkanaal verloor het Hoendiep zijn cruciale betekenis, en geleidelijk aan nam de bedrijvigheid in het dorp af. De eens zo bedrijvige beroepsvaart maakte plaats voor pleziervaart, met een jachthaven die nu de rustige wateren van Briltil siert.